2011-06-07   Harm Jelsma.

2008-10-23 harm Jelsma

Deze foto is op 23 oktober 2009 bij Harm Jelsma in het Friesmahiem genomen.

Foto: Sieds

Ik leerde Harm Jelsma voor het eerst kennen toen mijn vader zich bestelde als boerenarbeider met zoon. Vroeger was 12 mei de dag dat de boerenarbeiders zich op nieuw moesten bestellen of ze vertrokken naar een andere boer. De contracten waren dus voor één jaar. Tijdens het bestellen bij Harm Jelsma thuis kwam het dammen ook ter sprake en werd ik lid van damklub “Ons Genoegen’ in Rauwerd nu Raerd. Ik was op dat moment nog lid van Wergea. Dit is bijna 60 jaar geleden. Ik was toen denk ik 15 jaar. Er waren in Rauwerd ruim 30 leden. Harm zat toen in het bestuur.

In het seizoen 1961-1962 eindigden Harm Jelsma en ik op de eerste plaats.

Na drie beslissingswedstrijden was de stand 3 tegen 3.Door gebrek aan tijd werd er niet verder gespeeld. Toen “Ons Genoegen” werd opgeheven vetrok Harm Jelsma naar DC Sneek.

In 1988 kwam hij bij damklub “De Toer”in Grou. Op een moment kreeg Jelsma een herseninfarct.

Hij belande in een verzorgingshuis in Leeuwarden. Nadat hij wat was hersteld kwam hij weer thuis maar kon niet meer autorijden. Hij wist Jan Bottema zover te krijgen dat die ook lid werd van “De Toer”. Die nam Harm Jelsma dan mee naar de klubavond in Grou. Doordat zijn gezondheid langzaam slechter werd kwam hij in het verzorgingshuis Friesmahiem te Grou terecht. Een tijdje later kwam ook zijn vrouw in het Friesmahiem.

Noodgedwongen moest hij stoppen met zijn geliefde hobby het dammen. Hij kon onmogelijk meer in de bovenzaal van “De Bierhalle”komen. Dit was voor hem heel moeilijk omdat te accepteren.

Enkele leden van “De Toer” hebben toen nog in het Friesmahiem tegen Jelsma gespeeld.

Buiten het dammen was hij een trouwe bezoeker in het Abe Lenstra Stadion. Ook voor het kaatsen had hij veel belangstelling.

Sieds Tjepkema.