Oprichting “De Toer”

In 1933 werd er bij Fa. van der Made en de Vries een werktijd verkorting tot 32 uur ingesteld.

Hierdoor werd de pauze door de middag langer en begonnen enkele werknemers te schaken.

De grote drijfveren waren de heren Jan Stroop en L.Tonkens

Door de heer Stroop werd  van een stuk ijzer een schaakbord gemaakt.

Doordat men in 1935 veel publiciteit aan de match Max Euwe en A.A..Aljechin om het wereldkampioenschap gaf, werd er met verschillende liefhebbers in Grou gesproken voor het oprichten van een plaatselijke schaakklub.

Op 19 december 1935 werd op een bijeenkomst in  Us Honk  de schaakklub “De Toer” opgericht.

De naam is ontleend van het schaakstuk de toren. Voorzitter werd P.Terpstra en sekretaris J.Schulp.

Door het toedoen Van Durk Bouma en Klaas de Jong, werd het op 15 september 1938 een Schaak en Damklub.

Doordat er in 1960 geen schakers meer waren,  werd het voortgezet als damklub “De Toer”.

Oprichting damblad “Om’e Toer”

Op 28 november 1978 is het damblad “Om’e Toer” geboren.

Oprichters: Henk Alle Hosper en Sieds Tjepkema

Na 30 jaar is het damblad “Om,e Toer” opgeheven..

Laatste nummer (157) is uitgekomen in november 2008.

web site tracker

web site analysis